Puterea cuvintelor – atelier practic despre vocea interioară

Vocea interioară nu este altceva decât limbajul nostru intern sau gândirea în forma ei pură. Performanța cognitivă este susținută de limbajul nostru intern. Apare când citim, scriem sau pur și simplu intrăm într-un proces de analiză interioară, acel dialog pe care îl purtăm cu noi. 

Vocea interioară joacă un rol important, ne ajută să planificăm, să căutăm soluții pentru problemele cu care ne confruntăm, să rămânem concentrați pe sarcini, să ne actualizăm amintirile sau informațiile pe care le deținem. 

Într-un alt studiu, vocea interioară are putere de autocontrol. Atunci când desfășurăm o activitate susținută, vocea care rulează în mintea noastră ne oferă motivațiile intrinseci pentru a continua ce ne propunem. Practic, vocea interioară ne ajută să facem față impulsului de a renunța. Ignorăm și rezistăm tentației. 

Un exemplu simplu constă în autocontrolul manifestat pe durata unei diete, rezistența de a consuma o ciocolată vine din puterea vocii interioare. 

Am întrebat de curând o clientă ce reprezintă pentru ea “puterea cuvintelor”. Cuvintele te pot ridica sau te pot doborî. 

Deși pentru unii pot părea doar niște cuvinte, ecoul lor va răsuna mulți ani sub o voce interiorizată. O voce care ne va aminti ce putem și ce nu putem. O voce care ne va valoriza sau ne va trânti de pământ atunci când vom avea nevoie să stăm cel mai mult la suprafață. 

Deși pe unele cuvinte le vrem șterse, ele vor veni sub alte forme. Sub diferite sinonime și acțiuni care să le confirme. Acel “ți-am spus eu …”. Cuvinte pe care, dacă nu le conștientizăm, le vom adresa repetitiv copilului interior. Chiar și copiilor noștri dacă suntem părinți.

************************************************************************

Obiectivele generale ale atelierului practic:
  • identificarea influențelor parentale în dezvoltarea limbajului intern;
  • identificarea tiparelor de succes și sabotaj;
  • identificarea resurselor interioare.

𝐅𝐚𝐜𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐨𝐫: Evelina Smîntînă, Psiholog clinician & Psihoterapeut în formare cognitiv – comportamentală

𝐍𝐫. 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐧𝐭̦𝐢: grup mic, 3-5 persoane

𝐂𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢: 250 RON – se achită la rezervarea locului

𝐃𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚̆: 3 ore, 25 iulie, 5PM-8PM

𝐋𝐨𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞: Strada Paris 45, București, Sector 1

𝗜̂𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲𝗿𝗶 la hello@evelinasmintina.ro sau 0720 251 642 precizând datele tale de contact. Dacă dorești să programezi o ședință individuală, te rog să-mi scrii aici.

Share this post: