Alegerea partenerului de cuplu începe cu mult înainte de a deveni conștienți de tiparul pe care îl tot perpetuăm în prezent. A început cam de când eram mici și urmăream modelele de relaționare ale îngrijitorilor noștri primari, adică părinți, bunici, unchi-mătuși.
Mulți dintre noi am fost crescuți de bunici la un moment dat și astfel am preluat mai multe modele de relaționare. Ceea ce este însă semnificativ este felul în care noi ne-am raportat la modelul relației dintre părinții noștri. Ne dăm seama de acest tipar, dacă suntem norocoși și suficient de ancorați în istoria proprie, chiar și după o primă relație eșuată.
Alteori avem nevoie de mai multe experiențe ca să putem lega întâmplările într-un sens sau, în cazurile mai puțin dorite, trăim alături de un partener toată viața, știm că suntem nefericite dar nu schimbăm nimic.
De ce rămânem? Dintr-o iubire zadarnică așa cum bine o ilustrează într-o serie de povești Robin Norwood în “Women Who Love Too Much“.
Relațiile toxice sunt în sine capcane emoționale în care ne afundăm ca urmare a iluziei că cineva, cândva ne-ar putea împlini acele nevoi emoționale rămase pe nota de plată a părinților noștri sau, dintr-o poziție “privilegiată” îl vom salva și schimba pe alesul inimii noastre, metamorfozând astfel viciatul ciclu agresor-victimă-salvator într-un scop divin. Mai multe recomandări de lectură, am scris pentru Books-Express în Guest Post: In a relationship with books
************************************************************************
Te-ai întrebat vreodată cum o relație de cuplu, care la început părea perfectă, în timp a devenit un loc consumator de resurse emoționale, de luptă pentru putere sau interacțiuni pline de negativism?
“Cum am ajuns aici?”, “De ce ne-am despărțit?”, “Simt că merit mai mult”,’Mi-aș dori să mă răzbun” sunt doar câteva dintre gândurile care vin natural atunci când o relație de cuplu ia un alt curs decât cel așteptat.
Despre care sunt adevăratele motive care au dus la alegerea partenerului, reprezentarea relației de cuplu, tiparele repetitive și identificarea nevoilor în cuplu vom lucra practic în grupul de dezvoltare personală.
𝐎𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥𝐞:
- Reprezentarea relației de cuplu
- Influențe parentale
- Identificarea tiparelor moștenite
- Furia în relația de cuplu
- Relația cu părinții
- Identitatea sinelui
𝐂𝐮𝐢 𝐬𝐞 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐞𝐚𝐳𝐚̆? Femeilor care își doresc să își refacă viața după o serie de experiențe în relații toxice, despărțiri sau divorț.
𝐅𝐚𝐜𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐨𝐫: Evelina Smîntînă, Psiholog clinician & Psihoterapeut în formare cognitiv – comportamentală
𝐍𝐫. 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐧𝐭̦𝐢: 5-7 persoane, grup închis
𝐂𝐨𝐬𝐭𝐮𝐫𝐢: 150 de lei pe modul; programul se achită integral pentru toate modulele oferite sau în trei rate egale.
𝐃𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚̆: 2,5 luni – 10 module: perioada 15 aprilie – 24 iunie
𝐅𝐫𝐞𝐜𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆: 1 întâlnire pe săptămână – în fiecare vineri de la 18:30 la 20:30
𝐋𝐨𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞: Strada Paris 45, București, Sector 1 – sediul Theatre Acting Club
𝗜̂𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲𝗿𝗶 la hello@evelinasmintina.ro sau 0720 251 642 precizând datele tale de contact. Dacă dorești să programezi o ședință individuală, te rog să-mi scrii aici.
Sursa foto: Rowan Chestnut