Hrană și emoții – la cald despre nevoi

“Hrană și emoții” nu a fost un atelier despre nutriție și cum să mâncăm sănătos . A fost un spațiu în care ne-am uitat în “farfuriile” noastre ca într-o oglindă. Este un atelier despre hrana emoțională, dar și despre cine ne-a chemat la masă. Și ca o coincidență, o ironie a sorții sau doar cu atenția mai focusată pe subiect, zilele următoare mi-a adus o experiență ce mi-a amintit de copilăria la țară. Mirosul de cartofi prăjiți din scara blocului m-a făcut să vizitez serile de vară în care mamaie lăsa tot, își lega șorțul la brâu și mergea în grădină să scoată cartofii. Și ne aduna pe toți la masă. Întotdeauna punea alături o bucată de brânză sărată și un castron mare cu salată de castraveți și ceapă verde. Doamne, ce mirosuri, ce atmosferă în jurul mesei, sub bolta de viță de vie. Iar azi, mai mult în amintiri, sub un doliu ce aduce consolare.

Poate că fiecare dintre noi are un astfel de miros. O voce care ne cheamă la masă. O senzație pe care o păstrăm fără să ne dăm seama.

Poate că nu e niciodată doar despre hrană. Poate că e despre cine eram atunci când cineva ne chema să mâncăm.

Relația cu hrana nu este niciodată doar despre hrană. Este despre tine. Despre foamea ta de iubire, de siguranță, de conexiune. Despre toate momentele în care ai cerut fără să spui un cuvânt. Despre toate momentele în care ai așteptat și n-ai primit. Despre toate momentele după care ai tânjit și n-au mai sosit.

Hrana e iubire, dar poate fi și pedeapsă. E alinare, dar poate fi și durere. E conectare sau e singurătate. Modul în care mănânci este modul în care ai încercat să te apropii de ceilalți. Să le ceri sau să te ascunzi. Să strigi sau să renunți.

Hrana poartă amintiri. Poartă voci. Poartă povești despre cum ai fost văzut. Despre cum ai fost primit în brațe. Despre cum ai fost respins. Despre cum ai fost ascultat sau neglijat.

Dacă relația ta cu mâncarea doare, nu e doar despre mâncare. E despre ceva mai adânc. E despre tine și despre toți cei care ți-au arătat ce înseamnă iubirea.

Și poate fi scoasă la lumină. Şi poate fi înțeleasă. Şi poate fi acceptată. Și poate fi cuprinsă. Și poate își va găsi, în felul ăsta, un loc cuvenit, așezat în noi.

Atelierul din februarie a fost la prima ediție. Îl vom relua, așa că dacă vrei să participi scrie-mi pe hello@evelinasmintina.ro sau pe WhatsApp (0720251642) și te anunț când vom organiza edițiile următoare sau urmărește-mă pe Instagram.

Share this post: