Umilința – despre nedreptate, neputință și pierderea statutului

Umilința este un sentiment puternic resimțit ca urmare a unui tratament perceput nedrept și nemeritat.

Ceea ce îl îndeamnă pe abuzator să își umilească victima este furia, care vine cu un sentiment scăzut de vinovăție și unul ridicat de indignare direcționată către victimă sau rușinea, care semnalizează un puternic nivel de neputință la care agresorul reacționează în mod conflictual.

Umilința aduce percepția pierderii statutului – există cineva mai bun ca mine, mai putincios – și este deseori asociată cu depresia, anxietatea socială sau tendințe suicidare. Este experimentată în situații de bullying și abuz sau în condiții generale sub formă de discriminare. La locul de muncă, umilința vine sub formă de mobbing.

Primul contact cu umilința este în mediul familial. Cu cât mediul este unul toxic, cu atât efectele umilinței asupra copilului se vor resimți mai puternic. Studiile au legat simptomatologia depresiei cu umilințele din mediul familial negativ.

Umilința este deseori asociată cu comportamente ostile și violente, sub formă de râs sau batjocură asupra unei persoane. Agresorul își atrage victima într-o luptă de putere inegală, subliniind statutul de inferioritate al victimei prin denigrări continue la adresa ei, abuzuri fizice sau sexuale. Astfel de dinamici pot apărea în roluri precum părinte-copil, profesor-elev, angajator-angajat etc, polarități prin care agresorul speculează vulnerabilitatea victimei și o folosește împotriva ei.

Umilința este diferită de rușine. Dacă rușinea este un sentiment provocat de propriile noastre gânduri și stări, umilința este provocată din exterior. Rușinea poate apărea ca urmare a umilinței, dar nu depinde de ea. Rușinea este despre sentimente de culpabilitate, neadecvare, comparații, izolare, experiențe proprii, copleșire, în timp ce în umilință întâlnim degradare, confuzie, neputință, neajutorare, violare/ asalt, sentimente de injustiție, teamă de noi episoade viitoare de umilință, expunere publică, influențarea altora, întoarcerea oamenilor împotriva mea, excludere.

A fi victima unor situații de umilință ne poate afecta profund, având efecte directe asupra stimei de sine. Dacă ai nevoie de ajutor de specialitate, mă poţi contacta aici.

Sursa foto: Photo by Yan Krukau

Share this post: