Exerciţii de relaxare când eşti cuprins de depresie

În depresie creşterea sensibilităţii la senzaţiile corporale este des întâlnită. Pentru diminuarea disconfortului sunt recomandate câteva exerciţii de relaxare.

Sensibilitatea la senzaţie înseamnă că mare parte din atenţie este îndreptată asupra senzaţiilor neplăcute. Când ne concentrăm asupra lor, putem pierde din vedere celelalte simptome ale depresiei.

Printre senzaţiile corporale neplăcute se numără ameţelile, durerile de cap, oboseala, starea de moliciune, dureri în piept, probleme gastrointestinale, tuburări ale somnului (aici aveţi un scurt ghid despre igiena somnului), tulburări alimentare (pierderea poftei de mâncare sau mâncatul compulsiv).

Astfel de senzaţii sunt comune în depresie, dar nu exclud şi posibilitatea de a consulta un medic specialist.

O modalitate la îndemână pentru a detensiona corpul şi a restabili echilibrul sunt momentele de relaxare pe care ni le acordăm nouă. Pentru a deveni eficiente, este indicat ca ele să devină un obicei în programul zilnic. Iată câteva exerciţii de relaxare:

Exerciţiile de respiraţie: stai cu spatele drept şi inspiră încet numărând până la 5. Reţine aerul pentru o perioadă şi expriă-l la fel de încet. Aşteaptă câteva secunde şi repetă procesul. Acordă două minute pentru acest exerciţiu şi dacă simţi că funcţionează repetă-l de două ori pe zi.

Cititul. Combate depresia şi induce starea de relaxare a minţii. Mai mult, creşte impactul speranţei de viaţă şi reduce stresul cu mai mult de 50%. Terapia prin citit s-a dovedit a fi eficientă în majoritatea cazurilor, indiferent de ocupaţie, venituri sau gen.

Exerciţii de imagerie. Sunt recomandate persoanelor vizuale, care descriu depresia în imagini: simt că sunt cuprins de o umbră sau parcă aş fi într-un val imens din care nu pot să ies şi văd cum mă scufund. După ce creaţi un cadru relaxant (de exemplu o baie cu spumă), închideţi ochii şi lăsaţi imaginaţia să lucreze pentru cel puţin 2 minute.. Gândurile intruzive vin şi pleacă, imaginile rămân:

Îţi poţi imagina o floare de primăvară în adierea vântului?

Îţi poţi imagina cum stai pe iarbă şi priveşti spectacolul norilor pe cer?

Îţi poţi imagina un banc de peşti viu coloraţi dintr-un ocean?

Îţi poţi imagina cum o rază de soare îţi atinge fruntea şi apoi te îmbracă în lumina şi căldura ei?

Am lasat doar câteva exemple din care să vă puteţi insipra.

Meditaţia este asociată cu relaxare. Găsiţi un loc confortabil şi timp de 5 minute insipraţi şi expiraţi adânc gândindu-vă la lucrurile pozitive din viaţa voastră. Dacă sunteţi începători, vă recomand să vă concentraţi pe un singur cuvânt, să zicem “dragoste”. Este abosult normal ca în tot acest timp să apară şi alte gânduri. Important este să revenim mereu la ce ne-am propus iniţial.

Sportul. Deşi poate părea mult prea antrenant, exerciţiile fizice au fost corelate cu o sănătate mentală mai bună. Studiile au demonstrat cum sportul produce un echilibru în corp şi creier, având un efect antidepresiv. Nu este nevoie să practici un sport de performanţă pentru a te menţine sănătos. Şi simplele exerciţii de întindere pot avea efectele dorite. La fel şi plimbările în natură.

Indiferent că alegi una dintre metodele de relaxare prezentate aici sau experimentezi altele noi, adu-ţi aminte în permanenţă să ai grijă de tine. Acordă-ţi câteva minute pe zi pentru a te relaxa. Iar dacă ai nevoie de ajutor de specialitate, mă poţi contacta aici.

Photo by Simon Migaj on Unsplash

Share this post: