În România depresia postnatală încă este un subiect tabu, iar statisticile lipsesc. La nivel mondial, 80% dintre femeile care au născut recent experimentează tristeţea naşterii sau baby blues. Aceste schimbări de stare se petrec în primele zile de după naştere şi durează 2-3 săptămâni, fiind un răspuns natural al tornadelor hormonale. În schimb, între 15 şi 20% dintre proaspetele mame dezvoltă modificări severe ale dispoziţiei, care se manifestă sub denumirea de depresie postnatală sau depresie postpartum.
Depresia postnatală se poate manifesta oricând în primul an de viaţă al bebeluşului, începând cu săptămâna 4 după naştere. Depresia postnatală poate dura de la câteva luni până la un an sau mai mult şi este deseori însoţită de o serie de simptome precum tulburări ale apetitului, tulburări ale somnului, scăderea încrederii în sine şi dificultăţi în menţinerea atenţiei şi concentrării pe termen lung.
Depresia postpartum este o formă majoră a depresiei şi deşi tinde să scadă în timp, statisticile internaţionale ne spun că 1 din 3 femei continuă să aibă simptome şi la 3 ani după naştere. În cazurile foarte grave depresia postnatală poate provoca psihoze sau suicid.
Femeile cu antecedente de depresie sau anxietate au un risc crescut de a dezvolta depresie postpartum, la fel cum factorii genetici pot contribui la o vulnerabilitate crescută. Alte cauze pot fi:
- dificultăţile financiare;
- dificultăţi în relaţia de cuplu sau familia monoparentală;
- o sarcină cu probleme şi risc de avort sau naştere prematură;
- naşterea prematură;
- problemele de sănătate ale bebeluşului sau complicaţii la naştere;
- lipsa ajutorului partenerului sau membrilor familiei;
- sarcina neplanificată, vârsta mamei
Când o femeie se confruntă cu depresia postpartum, ea experimentează mai multe simptome, o serie de trăiri rezultate dintr-o combinaţie de N factori şi de aceea manifestările depresiei postpartum sunt diferite de la o persoană la alta. Încă nu ştim de ce o femeie dezvoltă depresie postnatală iar alta cu circumstanţe similare nu.
Proiectul #StrigătÎnTăcere îşi propune să dea voce mamelor care se luptă cu depresia postpartum şi să crească nivelul de informare şi conştientizare asupra întregii societăţi. Mai mult, #StrigătÎnTăcere este o campanie împotriva stigmatizării şi demitizării simptomelor depresiei postpartum.
#StrigătÎnTăcere poate fi şi vocea ta. Alătură-te campaniei şi trimite-ne un mail cu povestea ta. Ajută şi alte mame care se confruntă cu stări depresive, iritabilitate, plans excesiv, panică, hipervigilenţă, hiperprotecţie, anxietate severă sau gânduri negative să dea un nume acestor trăiri.
Încurajează taţii, prietenii şi membrii familiei să fie atenţi la trăirile mamelor şi să le ajute atunci când ele au nevoie. Îmi poţi trimite povestea ta (poate fi şi anonimă) pe hello@evelinasmintina.ro sau completând formularul de la finalul articolului.
Ana-Maria Găleţeanu s-a alăturat campaniei #StrigătÎnTăcere cu lucrări care vor ilustra trăirile mamelor și vor completa mesajul fiecărei povești.
Ana-Maria este ilustratoare și practică această meserie cu multă dăruire și implicare. Ne bucurăm pentru că ni s-a alăturat în această campanie plină cu emoții puternice, cu povești spuse din suflet de fiecare dintre voi.
Pe Ana-Maria Gălețeanu o găsiți pe Facebook, Instagram şi LinkedIn. Vă încurajăm să îi scrieți despre proiectele pe care le aveți și cărora vreți să le dați viață cu ajutorul pensulelor și al acuarelelor