Cancerul de sân. După diagnostic: factori de risc, reacţii şi mecanisme de adaptare

Cancerul de sân nu doare. Nu alege după educaţie, nici după nivelul de studii şi nici în funcţie de statutul financiar al pacientelor.

Frica de medic este una dintre cauzele des întâlnite pentru care multe femei sunt diagnosticate prea târziu. Şi totuşi, ce implicaţii psihologice există în lupta cu boala?

Aflarea diagnosticului presupune o avalanşă de emoţii. O pacientă recent diagnosticată cu cancer se va confrunta cu frica, furia, tristeţea, ruşinea şi chiar vina. Toate aceste emoţii pot fi copleşitoare. În mintea pacientelor apar o mulţime de întrebări: Cum va arăta viaţa mea de zi cu zi?, Voi putea avea o viaţă normală?, Cum se vor schimba relaţiile mele?, Oamenii mă vor mai trata la fel? şi multe altele.

În faţa bolii suntem vulnerabili. Normalitatea îşi schimbă valenţele, dar normalitatea este o formă de manifestare subiectivă şi suntem singurii creatori ai stării de normalitate.

De obicei, pacientele recent diagnosticate cu cancer la sân sunt programate să se aştepte la ce este mai rău. Tentaţia de a căuta pe net rezultatele analizelor este extrem de mare. La fel şi comparaţia cu alte paciente cu aceeaşi patologie. Însă, aşa cum personalităţile noastre diferă, la fel şi manifestarea simptomatologiei. Doar medicul specialist oncolog poate răspunde întrebărilor pe care le aveţi şi împreună puteţi concepe cel mai bun plan pentru tratament. În ultimii ani a început să prindă şi la noi conceptul de echipă multidisciplinară implicată în tratamentul şi recuperarea pacienţilor, aici includem medicul oncolog, chirurg, radiolog, psiholog şi orice alt specialist implicat).

Fight, Flight, or Freeze (fugi, luptă sau îngheaţă) sunt reacţii ale minţii în faţa pericolului, pe care le-am descris în video. Am mai discutat, împreună cu Luiza, şi despre reacţiile copiilor mamelor diagnosticate cu cancer de sân şi despre modalităţile de adaptare.

Mai jos vă las interviul iniţiat de Luiza Ştefan şi antreprenoare.ro, iar aici puteţi găsi recomandarea de carte: Tot ce i-am promis tatălui meu de Ioana Stăncescu

Gânduri bune şi nu uitaţi că puteţi preveni cancerul de sân prin controale periodice la medicul dumneavoastră ginecolog. Pentru a beneficia de serviciile de consiliere şi intervenţie psihologică, mă puteţi contacta aici.

Share this post: