Descoperiri și contururi – atelier de dezvoltare personală Read More

Descoperiri și contururi – atelier de dezvoltare personală

Care sunt resursele tale și cum arată lumea ta interioară? “Descoperiri și contururi” este un atelier de dezvoltare personală presărat cu experiențe, culori și metafore. Este un atelier practic de grup în care te invităm să îți dai voie să te conectezi la emoțiile tale într-un spațiu sigur de exprimare și acceptare și să descoperi…

Umilința – despre nedreptate, neputință și pierderea statutului Read More

Umilința – despre nedreptate, neputință și pierderea statutului

Umilința este un sentiment puternic resimțit ca urmare a unui tratament perceput nedrept și nemeritat. Ceea ce îl îndeamnă pe abuzator să își umilească victima este furia, care vine cu un sentiment scăzut de vinovăție și unul ridicat de indignare direcționată către victimă sau rușinea, care semnalizează un puternic nivel de neputință la care agresorul…

Despre rușine și anxietate socială – și un exercițiu practic Read More

Despre rușine și anxietate socială – și un exercițiu practic

Când suntem cuprinși de rușine, o parte din noi se auto-evaluează prin prisma a ceea ce credem noi că ceilalți cred despre noi. Rușinea este o emoție puternică pe care, de multe ori, o ascundem cu alte emoții precum frica, furia, tristețea. Cert este că la baza rușinii avem distorsiunile cognitive nuanțate prin “nu sunt…

Puterea cuvintelor – atelier practic despre vocea interioară Read More

Puterea cuvintelor – atelier practic despre vocea interioară

Vocea interioară nu este altceva decât limbajul nostru intern sau gândirea în forma ei pură. Performanța cognitivă este susținută de limbajul nostru intern. Apare când citim, scriem sau pur și simplu intrăm într-un proces de analiză interioară, acel dialog pe care îl purtăm cu noi.  Vocea interioară joacă un rol important, ne ajută să planificăm,…

Grup de dezvoltare personală – Reconstrucția: alegerea partenerului – de la moșteniri familiale la alegeri proprii Read More

Grup de dezvoltare personală – Reconstrucția: alegerea partenerului – de la moșteniri familiale la alegeri proprii

Alegerea partenerului de cuplu începe cu mult înainte de a deveni conștienți de tiparul pe care îl tot perpetuăm în prezent. A început cam de când eram mici și urmăream modelele de relaționare ale îngrijitorilor noștri primari, adică părinți, bunici, unchi-mătuși. Mulți dintre noi am fost crescuți de bunici la un moment dat și astfel am…

Anxietate – simptome, cauze și atașamentul în relația de cuplu Read More

Anxietate – simptome, cauze și atașamentul în relația de cuplu

Știm când suferim de anxietate atunci când avem o frică intensă în legătură cu ceva sau când resimțim o presiune constantă a convingerii că urmează să se întâmple ceva rău. Cam așa îmi este descrisă, în cele mai multe cazuri, anxietatea în ședințele de la cabinet. Lângă aceste descrieri se alătură, de cele mai multe…

Adolescenţa, Social Media şi ce poţi face ca părinte Read More

Adolescenţa, Social Media şi ce poţi face ca părinte

La începutul anului 2021, existau peste 4,2 miliarde de utilizatori activi de social media (We Are Social, 2021), iar adolescenții reprezentau un procent ridicat din acest total. Mai precis, procente ridicate de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani (79%) și 15 până la 17 ani (84%) au avut profiluri active de social…

Anxietatea de performanţă – frica de eşec sau presiunea de excela Read More

Anxietatea de performanţă – frica de eşec sau presiunea de excela

Dacă am putea privi acţiunile noastre zilnice raportându-ne doar la două componente, aş alege acceleraţia şi frâna. Putem privi acceleraţia ca motivaţia noastră de a ne orienta către anumite activităţi, de a avea drive-ul unui scop sau de a ne urni din loc. În acelaşi timp, frâna vine cu temeri, dureri, autosabotări, orice ne împiedică…

Ce înseamnă un atac de panică: simptome şi înţelegerea primului atac de panică Read More

Ce înseamnă un atac de panică: simptome şi înţelegerea primului atac de panică

Nu-mi amintesc primul atac de panică, probabil şi pentru că anxietatea se manifestă sub diverse forme şi mintea tinde să raţionalizeze. În schimb, îmi amintesc cel mai intens atac de panică pe care l-am avut în urmă cu mai bine de 10 ani. Mă pregăteam să plec în delegaţie şi volumul de muncă era foarte…

Tabără urbană de dezvoltare personală pentru adolescenţi – #FreeToGrow Read More

Tabără urbană de dezvoltare personală pentru adolescenţi – #FreeToGrow

Sunt numeroase modalităţi prin care putem ajuta adolescenţii să răspundă provocărilor specifice vârstei. Vă mai amintiţi cum eraţi ca adolescenţi? Câte dintre problemele sau dilemele cu care vă confruntaţi atunci le discutaţi deschis cu părinţii voştri? Câte alte secrete erau bine păstrate? Câte vise s-au înăbuşit în faşă pentru că nu aţi avut curaj să…