Ateliere de improvizaţie – Mai puţină anxietate, mai multă flexibilitate

De câte ori ai fi vrut să spui ceva într-un grup de prieteni şi ai ezitat gândindu-te că poate intervenţia ta nu va fi apreciată? Sau ţi s-a întâmplat vreodată să te hotărăşti brusc să rămâi în casă şi să nu mai mergi la petrecerea companiei pentru că nu aveai hainele potrivite? Sau vrând să demarezi un proiect nou renunţi pentru că riscurile de a te expune social sunt prea mari?

Toate aceste blocaje au ca punct comun sentimentul ruşinii, acea emoţie care se naşte din perfecţionism, stimă de sine scăzută, neputinţă, supraevaluarea opiniilor celorlalţi. Toate acestea conduc la nesiguranţă în propria persoană şi la autosabotare, rămânând într-un final să te comporţi exact aşa cum ar vrea ceilalţi şi mai puţin cum ţi-ai dori tu să fii. Autentic şi asertiv.

Îmi amintesc de povestea Clarei (pentru a păstra confidenţialitatea, numele a fost schimbat), o adolescentă de 16 ani care a venit la cursurile de improvizaţie îndemnată mai mult de părinţi. Era foarte retrasă şi exprima cu tot corpul că nu îşi doreşte să fie acolo. După primul modul de improvizaţie, perspectiva Clarei s-a schimbat, pentru ea au fost suficiente câteva exerciţii la început cât să realizeze că în acest spaţiu sigur nu este judecată şi se poate exprima liber fără a exista riscul ca ea să fie exclusă din grup. Clara a dus informaţiile mai departe de sala de curs şi a reuşit să se relaxeze şi la şcoală şi în grupul ei de prieteni.

De ce îţi spun povestea Clarei? Pentru că văd zilnic cum orele de improvizaţie îi ajută pe adolescenţii de la Theatre Acting Club să fie mai spontani, mai creativi, să îndrăzneacă să se exprime liber şi asertiv, să îşi construiască relaţii mai bune şi cu prietenii şi cu persoanele cu autoritate din zona lor.

Din perspectivă psihologică, improvizaţia are un impact major al proceselor cognitive: limbaj, memorie, gândire divergentă, relaxarea amigdalei (acea zona a creierului responsabilă de detecţia pericolului). Mai mult decât atât, improvizaţia introduce “vindecarea” prin râs, pentru că s-a constatat că râsul eliberează hormoni prin care eliminăm stresul din organism.

În şedinţele mele de terapie folosesc mult tehnica “Yes, and …” pentru a stimula creativitatea şi a-mi ajuta clienţii să accepte că şi alte perspective pot fi la fel de corecte precum a lor, ba mai mult să îşi dezvolte compasiunea şi astfel să găsească un echilibru între standardele nerealiste la care aspiră şi standardele pe care le pot atinge în mod real cu resursele de acum, urmând un proces natural de evoluţie personală şi profesională.

Îţi propun, aşadar, un întreg modul de improvizaţie prin care te poţi elibera de anxietate şi poţi îmbrăţişa cu mai multă siguranţă starea de bine.

Grupul este deschis adulţilor şi nu este obligatorie experienţa anterioară. Programul este structurat în 10 şedinţe de ateliere de improvizaţie de câte 2 ore combinate cu sesiuni de optimizare cognitiv-comportamentală, în fiecare vineri seară de la 19:00 la 21:00.

Am fost pusă în situaţii diverse care mi-au antrenat reacţiile, m-au ajutat să mă adaptez situaţiilor neprevăzute. Am învăţat să reacţionez rapid şi să transform un moment tensionat şi inconfortabil în unul confortabil.

Iuliana, 35 ani, Liber Profesionist

M-a ajutat să nu mă mai blochez în situaţii noi şi am învăţat să mă bucur mai mult de nou, să mă adaptez mai repede şi să devin mai creativă.

Anca, 28 ani, Social Media Manager

Mi-am dat seama că sursa noastră este destul de vastă, imi puneam singură piedici înainte şi mă blocam din a mai face ceva. Am realizat că atunci când îţi eliberezi mintea şi laşi coprul să urmeze, se întâmplă lucruri minunate.

Cristina, 30 ani, Web Developer

Iată ce îţi oferă modulul de improvizaţie:

  • vei înţelege cum eşti tentat(ă) să iei decizii bazate pe gândurile şi emoţiile puternice conduse de anxietate;
  • îţi vei antrena spontaneitatea într-un spaţiu sigur, coordonat de specialişti;
  • îţi vei schimba perspectiva asupra riscurilor şi îţi vei antrena abilitatea de a migra din zona de confort către zona de învăţare;
  • vei învăţa să comunici asertiv şi vei avea spaţiul necesar în care să practici noile abilităţi;
  • te vei relaxa şi vei râde mult;
  • îţi reîncadrează gândurile legate de eşec, neputinţă şi vei învăţa cum să îmblânzeşti emoţiile negative prin tehnici experenţiale de joc de rol;
  • identificarea emoţiilor şi abordarea lor prin tehnici de improvizaţie.

Coordonate program:

  • din 9 aprilie;
  • durată: 10 şedinţe;
  • o dată pe săptămână, în intervalul 19.00 – 21.00, în fiecare vineri;
  • număr mic de participanţi: min. 5 – max. 8. Grupele sunt închise, după începerea primului atelier nu vor mai fi acceptate cereri noi pentru aceeaşi grupă;
  • cost modul: 1500 lei (150 lei/şedinţă) cu plata în două rate (la prima şi la a cincea şedinţă);
  • locaţie: Strada Paris Nr. 45, Bucureşti, zona Victoriei – Dorobanţi

Despre traineri

Cursul de improvizaţie este susţinut de Marius Smîntînă, actor şi trainer de teatru certificat internaţional de London Academy of Music and Dramatic Art, fondatorul clubului de teatru în engleză Theatre Acting Club şi asistat de Evelina Smîntînă, psiholog clinician şi psihoterapeut în formare cognitiv-comportamentală.

Modalităţi de înscriere

Te poţi înscrie completând formularul de mai jos sau mă poţi contacta pe adresa de mail hello@evelinasmintina.ro sau SMS la 0720 251 642.



    Photo by pawel szvmanski on Unsplash

    Share this post: